Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στην κατηγορία

Ιερός ναός Αγιών Ανδρονίκου και Αθανασίας

Εκκλησίες

Σύμφωνα με την παράδοση στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της κοινότητας, κτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι κάπου εκεί που παλαιότερα ορθώνονταν τα σπίτια της οικογένειας Ζαβρού και το οποίο αφιερώθηκε στην Αγία Άννα. Σύντομα το Τσέρι μεγάλωσε και δημιουργήθηκε επιτακτική ανάγκη ανέγερσης ενός πιο ευρύχωρου Ιερού ναού. Ως τόπος φιλοξενίας του νέου κοσμήματος της κοινότητας, κρίθηκε το κέντρο του χωριού, όπου κτίστηκε ναός, αφιερωμένος αυτή τη φορά στον Άγιο Ανδρόνικο και τη γυναίκα του Αθανασία.

Γύρω στο 1880, ο μικρός αυτός ναός, παραχώρησε τη θέση του σε μεγαλύτερο, αυτό που εκκλησιαζόμαστε στις μέρες μας. Το μύρωμα της εκκλησίας έγινε σε κατανυκτική αγρυπνία τον Αύγουστο του 1913, με δαπάνη Τσεριώτη Χατζηκωστή Βραχίμη. Επιπρόσθετο του αρχικού κτισίματος είναι το καμπαναριό της εκκλησίας, έργο του αείμνηστου τεχνικού της κοινότητάς μας Μιχαλάκη Γρουτίδη και δαπάνη του επίσης συγχωριανού μας Μιχάλη Χρ. Πασιαρδή.

Μεγάλοι ευεργέτες και δωρητές στην εκκλησία των Αγίων Αντρονίκου και Αθανασίας, μνημονεύονται η ΧατζηΕλένη ΧατζηΜιχαήλ, ο Χρίστος Πιερίδης και η Μαριτσού Χιντή, οι οποίοι γενναιόδωρα πρόσφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά, για διεκπαιρέωση σημαντικών αναγκών του ιερού οικοδομήματος σε διάφορες χρονικές περιόδους. 

Πρώτος ιερέας στον ναό της κοινότητας Τσερίου υπηρέτησε ο μακαριστός ΠαπαΓεώργιος, ενώ στην συνέχεια τον διαδέχτηκαν οι ΠαπαΣταυρινός, ΠαπαΜιχαήλ, ΠαπαΣτέφανος, ΠαπαΔημήτριος, ΠαπαΚυριάκος ΠαπαΔημήτριος (υιός) κατά κόσμο Σοφοκλής, Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος, ο οποίος καταγόταν από την Πάφο, ΠαπαΧαράλαμπος, Ιερομόναχος Ανδρέας και οι τωρινοί εφημέριοι ΠαπαΜιχαήλ και ΠαπαΑδάμος.

Ερείπια εκκλησίας βρέθηκαν και σε χώρο του παλιού κοιμητηρίου της κοινότητας. Εκεί στον ίδιο χώρο, με την βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή των πιστών κατοίκων, κτίστηκε ένα όμορφο παρεκκλήσι, το οποίο αφιερώθηκε στην Αγία Αικατερίνη. Λόγω της στενότητος του χώρου και του μεγάλου αριθμού εκκλησιαζομένων, τροχιοδρομήθηκαν πρόσφατα διαδικασίες, για το κτίσιμο νέου μεγάλου Ιερού Ναού στην κοινότητα Τσερίου.

Φωτογραφίες

Χάρτης