Τουριστικός Οδηγός

Εκπαίδευση

πίσω στην κατηγορία

Α' Δημοτικό Σχολείο Τσερίου

Εκπαίδευση
Θεοδόση Πιερίδη, 25, 2480, Τσέρι

Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου λειτούργησε το Σεπτέμβρη του 1968 σε νεόκτιστο τότε κτίριο στην οδό Θεοδόση Πιερίδη  25 στο Τσέρι σαν «Δημοτικό Σχολείο Τσερίου». Την επωνυμία «Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου» την απέκτησε το 1988 με τη λειτουργία και δεύτερου δημοτικού σχολείου στην κοινότητα. Την επόμενη σχολική χρονιά 2018-2019 συμπληρώνει τα πενηντάχρονά του.

Χτίστηκε σε ελαιώνα της Μονής Μαχαιρά που αγοράστηκε από την κοινότητα, όταν η αύξηση του αριθμού των μαθητών  έδειξε ότι πια τα παλιά σχολεία Ρούσειο και Ελένειο χτισμένα σε δύο διαφορετικούς λόφους  δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την αναπτυσσόμενη κοινότητα.

Το σχολικό κτίριο αρχικά αποτελείτο από ισόγειο με γραφείο δασκάλων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μικρή καντίνα,  τουαλέτες δασκάλων και όροφο με μικρή αίθουσα Οικιακής Οικονομίας και τρεις αίθουσες. Σε ξεχωριστό κτίσμα νοτιοανατολικά ήταν οι τουαλέτες κοριτσιών και αγοριών και η αποθήκη Γυμναστικής. Σε άλλο ξεχωριστό κτίσμα νοτιοδυτικά  έγινε η Αποθήκη του Κήπου που υφίσταται μέχρι σήμερα.  Σταδιακά εκριζώθηκαν  κι άλλες ελιές και δημιουργήθηκε ανθόκηπος κατά μήκος της πρόσοψης του κτιρίου και μεγάλο γήπεδο που για χρόνια χρησιμοποιείτο κι από τα σωματεία της κοινότητας.

Μετά το 1974 και την αύξηση του αριθμού των μαθητών προστέθηκαν άλλες  τέσσερις  αίθουσες διδασκαλίας, δύο στο ισόγειο και δύο στον όροφο. Από το 1980 σε λυόμενη πτέρυγα στο νότιο μέρος λειτούργησε το Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Τσερίου μέχρι το 1991 που μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στο λόφο του Ρούσειου. Οι λυόμενες αίθουσες χρησιμοποιήθηκαν σαν αίθουσες διδασκαλίας ως την κατεδάφισή τους το 1997. Κατεδαφίστηκαν επίσης οι τουαλέτες των παιδιών και η Αποθήκη Γυμναστικής και στη θέση τους χτίστηκε η ανατολική πτέρυγα με καντίνα, Αποθήκη Γυμναστικής, τουαλέτες , αίθουσα Οικιακής Οικονομίας  στο ισόγειο και τρεις αίθουσες στον όροφο. Άλλη επέκταση το 2008 έδωσε στο σχολείο την Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, αίθουσες  λογοθεραπείας και Ειδικής Εκπαίδευσης και την αίθουσα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας. Το 2016 τοποθετήθηκε στη νότια αυλή λυόμενη αίθουσα για την Ειδική Μονάδα και άλλη μια το 2017 βορειοανατολικά  της Αίθουσας Πολλαπλής  Χρήσης σαν αίθουσα διδασκαλίας.

Στην αρχή της λειτουργίας του το σχολείο ήταν ένα τετραδιδάσκαλο  σχολείο με 90 περίπου μαθητές. Πρώτος διευθυντής ο κ. Χριστόδουλος Σφήκας και δάσκαλοι ο κ. Ιωάννης Συρίμης  που τον διαδέχθηκε αμέσως ο κ. Αντώνης Καρατζιάς, η κ. Ελένη Νικολαΐδου και η κ. Γεωργία Πιτσιλίδου.  Πολύ σύντομα όμως μετατράπηκε σε μια μεγάλη σχολική μονάδα. Σήμερα αριθμεί 259 μαθητές  και 25 δασκάλους. Στους χώρους του τα απογεύματα λειτουργούν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης καθώς και νυχτερινά επιμορφωτικά μαθήματα, έχει το γραφείο της η Σχολική Εφορεία Τσερίου, λειτουργεί μονάδα Επιτήρησης παιδιών του Δημοτικού και στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης οργανώνονται πάμπολλες εκδηλώσεις του Δήμου Τσερίου.

Σημαντικό σημείο στην ιστορία του σχολείου ήταν η φιλοξενία σ’ αυτό το 1974 πολλών προσφύγων καθώς  και η στέγαση υπηρεσιών για διανομή τροφίμων και ρουχισμού.

 

Μαρία Γρουτίδου

http://dim-tseri1-lef.schools.ac.cy/index.php?id=istorik

Χάρτης

Θεοδόση Πιερίδη, 25, 2480, Τσέρι