• Αρχική
  • Ο Δήμος μας
  • Ήρωες-Αγωνιστές Πολέμων

Ήρωες-Αγωνιστές Πολέμων

Με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία συνειδητής ιστορικής μνήμης και αναγνώρισης των όσων συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής, αναγέρθηκαν τα ακόλουθα μνημεία και διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος τους. Όλα τα μνημεία είναι επισκέψιμα από το κοινό:

  • Προτομή του Θεοδόση Πιερίδη, στην γωνία της οδού Κ. Μισιαούλη και Στροβόλου γωνία
  • Προτομή Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα, στο Πάρκο της οδού Νίκου Καζαντζάκη
  • Μνημείο Χρ. Σαλίδη, στο προαύλιο της εκκλησίας Αγ. Ανδρονίκου και Αθανασίας
  • Μνημείο Κώστα Μισιαούλη, στην οδό Κώστα Μισιαούλη
  • Μνημείο Αγνοουμένων και Πεσόντων της κοινότητας κατά την Τουρκική εισβολή 1974, στην στη συμβολή Κ. Μισιαούλη, Θεοδόση Πιερίδη και Γρηγόρη Αυξεντίου.

Χρίστος Σαλίδη

Μνημείο Χρίστου Σαλίδη ανεγέρθη στο προαύλιο της εκκλησίας Αγ. Ανδρονίκου και Αθανασίας. Ο Χρ. Σαλίδης έπεσε μαχόμενος στην Ομορφίτα, στις 29 Μαΐου 1956.

 

Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα

Ο Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα γεννήθηκε στις 2/9/54 και κατετάγη στο στρατό στις 20/7/1973. Στις 14/8/74 πρωί όταν άρχισε ο δεύτερος γύρος της Τουρκικής εισβολής ο Επαμεινώνδας χτυπήθηκε στο κεφάλι, στο χέρι και στο πόδι. Το δεξιό μισό μέρος του κορμιού του παρέλυσε. Στο κεφάλι του έμεινε σφηνωμένη μια σφαίρα η αφαίρεση της οποίας θα σήμαινε και το θάνατό του. Ο Επαμεινώνδας λόγω του τραυματισμού του απεβίωσε στις 3 Μαΐου 1997. Ανεγέρθη μνημείο προς τιμήν του στο Πάρκο της οδού Νίκου Καζαντζάκη.

 

Κώστας Μισιαούλης

Ο Κώστας Μισιαούλη υπήρξε ανάμεσα στα θύματά της ΕΟΚΑ Β λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Δολοφονήθηκε στις 17 Ιουλίου 1974 στο Τσέρι. Εγερθεί μαρμάρινη στήλη στη μνήμη του, στο χώρο της δολοφονίας του, στο δρόμο που ενώνει το Τσέρι με τη Δευτερά, ο οποίος πλέον φέρει και το όνομά του.

 

Αγνοούμενοι και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974

Η τύχη εννιά άτομων αγνοείτο λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974: Ηλίας Χριστοδούλου, Κώστας Χαραλάμπους, Γιώργος Σταυρινού, Ανδρέας Ράσπας, Κώστας Ευθυμίου, Γιάγκος Μ. Κυριακίδης, Μιχάλης Τουραπής, Νικόλας Θεοδώρου και Κώστας Καψοκάρτης. Με την έναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα δύο από τους πιο πάνω: Ανδρέα Ράσπα και Κώστα Καψοκάρτη.

 

Στήλη Τιμής Αγνοουμένων και Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή έχει ανεγερθεί στη συμβολή των οδών Θεοδόση Πιερίδη, Κώστα Μισιαούλη και Γρηγόρη Αυξεντίου. Η Στήλη Τιμής αντικατοπτρίζει τις «φλόγες ελπίδας» για τους αγνούμενους της κοινότητας και είναι προσβάσιμο από όλους όσοι επιθυμούν να το επισκεφτούν.